Omul de afaceri Călin Mitică și foști directori din CFR au fost trimiși în judecată pentru corupție

Omul de afaceri Călin Mitică și foști directori din CFR au fost trimiși în judecată pentru corupție
Publicat: 07/08/2015, 14:46
Actualizat: 08/08/2015, 13:33

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar sau în libertate, a unsprezece persoane și a SC Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, omul de afaceri Mitică Călin, care controla acționariatul SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca și SC Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca, la data faptelor, pentru dare de mită, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu, complicitate la dare de mită, complicitate la spălare de bani, toate în formă continuată, și complicitate la cumpărare de influență, Dumitru Bărbăcuți, director general al SC Remarul 16 Februarie, la data faptelor, pentru dare de mită, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu, Alexandru Teodor Gavriș, șef Serviciu Automotoare și, ulterior, director de tracțiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA, la data faptelor, pentru luare de mită și complicitate la spălare de bani, precum și Adriian Ștefan, director de infrastructură al SC Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca, la data faptelor, pentru dare de mită, spălare de bani, cumpărare de influență, și Laurențiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate SRCF Galați, la data faptelor, pentru luare de mită și complicitate la spălare de bani.

De asemenea, au fost trimiși în judecată în libertate Marian Panaite, inspector la Autoritatea Feroviară Română (AFER), la data faptei, și Cristian Mircea Arnăutu, director al Oficiului Notificat Feroviar Român din cadrul AFER, la data faptei, pentru abuz în serviciu, Gelu Dae, director general al AFER, la data faptei, pentru favorizarea făptuitorului, Florin Ștefan Andrei, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, și Liliana Luța Seceleanu, pentru complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită, complicitate la spălare de bani, dar și Alexandru Sorin Trandafirescu, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă, din CNCF CFR SA, la data faptei, pentru trafic de influență. Totodată, a fost trimisă în judecată și SC Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca, pentru dare de mită, spălare de bani și instigare la abuz în serviciu, toate în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada 28 ianuarie 2013 – 16 iunie 2014, Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranșe succesive, a sumei de 414.392 lei lui Teodor Alexandru Gavriș, șef Serviciu Automotoare și ulterior, director de tracțiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale SC Remarul 16 Februarie, astfel încât să obțină contractele de servicii revizie la mai multe automotoare în valoare de peste 220 de milioane de lei.

„Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive, emise de o societate controlată de Gavriș, în baza unor acte de recepție fictive și prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv. La aceste fapte ar fi participat și Dumitru Bărbăcuți, director general al SC Remarul 16 Februarie, în calitate de coautor”, se arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii susțin că în luna septembrie 2014, Călin Mitică și Dumitru Bărbăcuți i-au determinat pe Mircea Arnăutu și Marian Panaite să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cauzând prin aceasta o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale SNTFC CFR Călători SA.

„Arnăutu și Panaite au semnat acte oficiale prin care au omologat în condiții abuzive operatorul economic privat SC Remarul 16 Februarie pentru ca acesta să poată participa la licitația privind servicii de reparații la locomotive electrice, valoarea lucrărilor licitate fiind de peste 55 de milioane de lei. Omologarea a fost efectuată în condițiile în care societatea nu îndeplinea condițiile legale obligatorii în vederea participării la licitație. Demersurile ilegale efectuate de Arnăutu și Panaite au condus, în final, la câștigarea licitației respective de către SC Remarul 16 Februarie”, au subliniat procurorii DNA.

Totodată, în rechizitoriu se mai arată că în perioada decembrie 2014 – ianuarie 2015, Gelu Dae, în calitate de director general al Autorității Feroviare Române (AFER), a exercitat presiuni asupra membrilor unei comisii de analiză în scopul îngreunării cercetărilor, prin împiedicarea tragerii la răspundere penală a lui Călin Mitică.

„În luna decembrie 2012, Adriian Ștefan, director de infrastructură al SC Transferoviar Grup, a promis și remis un folos material necuvenit lui Sorin Alexandru Trandafirescu, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă din cadrul CNCF CFR SA, pentru ca acesta, în virtutea influenței avute în cadrul companiei naționale, să determine funcționari din subordine să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, în vederea avantajării intereselor economice ale Transferoviar. Folosul material necuvenit a constat într-un abonament conținând 10 călătorii dus – întors cu avionul, pe relația București – Iași, în valoare totală de 1.870 euro”, se subliniază în rechizitoriu.

În perioada martie 2013 – martie 2014, același Adriian Ștefan a dat cu titlu de mită, în mai multe rânduri, suma totală de 105.665 lei, lui Laurențiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galați, pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele economice ale SC Transferoviar Grup.

„Remiterea sumelor de bani a fost efectuată atât în numerar, cât și în modalități disimulate, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup a unor facturi fictive emise de o societate comercială administrată de Ștefan Florin Andrei sau prin angajarea fictivă în muncă a Lilianei Seceleanu, soția directorului Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galați”, mai susțin procurorii DNA.

Aceștia au mai arătat că, în perioada 9 decembrie 2013 – 2 iulie 2014, Alexandru Teodor Gavriș a pretins și a primit în mod repetat, suma totală de 257.128 lei, de la reprezentanții unei societăți comerciale, „pentru ca să îndeplinească/ să nu îndeplinească, să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri, toate aceste demersuri vizând avantajarea intereselor de afaceri ale societății respective, care avea în derulare contracte atribuite de autoritatea contractantă SNTFC CFR Călători SA”.

Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de Călin Mitică, Kinga Mădărășan, Alexandru Teodor Gavriș, Adriian Ștefan și Georgel Mihuț, într-un dosar separat, pentru alte infracțiuni comise de aceștia.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și sume de bani aparținând inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

În toamna anului trecut, procurorii DNA au făcut mai multe percheziții la depourile CFR Călători din București, Timișoara, Cluj, Brașov, Sibiu, Galați, Ploiești, Arad, Suceava și Iași, într-un dosar de corupție în care erau vizate mai multe persoane cu funcții de conducere.În urma acestora, șapte persoane au primit atunci mandate de arest la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile.

Potrivit DNA, omul de afaceri Călin Mitică ar fi coordonat un grup infracțional organizat pe care l-a constituit împreună cu Mădărășan Kinga și Ștefan Adriian, pentru a acționa în mod coordonat, în scopul comiterii unor infracțiuni de corupție și a unor infracțiuni asimilate acestora. Scopul era de corupere a unor funcționari publici cu funcții de conducere, din cadrul unor structuri subordonate, CNCF CFR SA, SNTFC CFR Călători SA, și din cadrul Societății Naționale a Sării Salrom SA, pentru obținerea de avantaje economice ilegale în favoarea SC Remarul 16 Februarie SA și SC Transferoviar Grup SA.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună